Overlijden

Wat gebeurt er na het overlijden van u of uw eventuele partner? Uw nabestaanden hebben genoeg aan hun verdriet en willen niet ook nog eens opgezadeld worden met financiële zorgen.

Een belangrijke vraag is dan ook of uw gezin het financieel redt als u er niet meer bent. Welke voorzieningen heeft u daarvoor getroffen? Is er een nabestaandenpensioen geregeld? Vaak vervalt het nabestaandenpensioen als u voor uw pensionering uit dienst gaat.

En hoewel het misschien vreemd klinkt: er zijn nog genoeg mensen die geen testament hebben. Of dat als zij een testament hebben, dit (sterk) verouderd is.
In beide gevallen loopt u het risico dat de situatie na uw overlijden anders is dan wat u had gewild. Een testament zorgt ervoor dat uw wensen voor iedereen duidelijk en vindbaar zijn.

Financiële gevolgen van overlijden

Een overlijdensrisicoverzekering kan een oplossing zijn als u geen of onvoldoende buffer heeft om de financiële risico’s van uw overlijden op te vangen. Dergelijke polissen zijn de laatste jaren veel goedkoper geworden. Let er wel op dat u zo’n polis op de juiste wijze afsluit, anders betalen uw erfgenamen misschien erfbelasting over de uitkering.

Erfbelasting

Daarnaast kunt u bij overlijden geconfronteerd worden met erfbelasting. Door slimme bepalingen in uw testament en/of huwelijkse voorwaarden of samenlevingscontract op te nemen kunt u dikwijls al erfbelasting besparen. Is er dan nog naar verwachting nog steeds erfbelasting verschuldigd? Dan kunt u schenken. In veel gevallen kan dat belastingvrij.

Tot slot wilt u bij uw overlijden wellicht ook bepalen onder welke voorwaarden uw erfgenamen hun erfenis verkrijgen. Ook hierbij kunt u er nu voor zorgen dat uw erfgenamen of goede doelen maximaal zullen profiteren van uw schenking of nalatenschap. Zie hierover verder bij ‘Schenken en nalaten‘.

Onze adviseurs helpen u graag om hierbij helder inzicht en overzicht te krijgen. Kijk welke adviseurs u hierbij kunnen helpen.

Een greep uit onze specialisten in dit vakgebied

Diana Dutilh
Rik Smit
mr Hanneke Wolff-Rierink
Jolanthe van den Berg
Anita Straatman
Martijn van Hulten
Bart van Scherrenburg
Andrea Middel
Pascale Schyns
Greet Vernooij