Ondernemen en financiële planning

Misschien bent u ondernemer of overweegt u een bedrijf op te richten. Het mooie van ondernemen is dat u als eigen baas geld verdient met wat u leuk vindt. Als ondernemer heeft u vrijheid en flexibiliteit. U gaat besluiten nemen, die gevolgen hebben voor uw toekomst. Financiele planning kan u helpen bij een goede start van het ondernemen.

Veel ondernemers worden zo door hun onderneming opgeslokt en zijn zo druk bezig met hun bedrijf, dat zij alleen kansen zien. Op zich logisch, want ondernemers zijn meestal optimistisch en kijken vooruit. Maar daarbij lopen zij mogelijk ondernemersrisico’s.

Ondernemersrisico

Wij helpen u deze risico’s in kaart te brengen. Denk daarbij aan het wegvallen van uw inkomen vanwege arbeidsongeschiktheid of overlijden. Maar ook aan een scheiding, waardoor uw onderneming onbedoeld in de boedelafwikkeling wordt meegetrokken. Wij adviseren oplossingen om de inkomensrisico’s te beperken. Ook beoordelen wij of uw huwelijkse voorwaarden of samenlevingscontract geen bedreiging voor uw onderneming zijn.

Verder kunnen wij uw bedrijf analyseren om te zien of u geen belastingvoordelen laat liggen. Uw accountant of boekhouder zal dat wellicht ook doen, maar hij of zij is vaak meer gericht op de verslaggeving achteraf. Niet op het slim toepassen van fiscale wetgeving.

 

Ondernemen en financiële planning

Verder adviseren wij u of de gekozen juridische structuur nog past bij uw bedrijf. En welke gunstige fiscale regelingen er zijn om vermogen in of buiten uw onderneming op te bouwen. Nu u niet langer in uw BV pensioen kunt opbouwen, moet u op zoek gaan naar andere mogelijkheden om een oudedagsvoorziening op te bouwen. dat vergt een goede financiële planning.

Uiteraard komt er ook een moment dat u als ondernemer wilt stoppen. En uw onderneming, indien mogelijk, wilt verkopen. Dat kan aan (een van) uw kinderen zijn of aan een buitenstaander. Wat kunt u doen in de aanloop naar een bedrijfsopvolging of verkoop van uw onderneming? En wat zou uw onderneming moeten opleveren om uw ‘schaapjes op het droge’ te hebben? Wij maken met financiële planning inzichtelijk welke opbrengst u nodig heeft om ook na het ondernemen een leuk leven te kunnen leiden.

Een greep uit onze specialisten in dit vakgebied

Fons de Bilde CFP® MFP
Ramón Wernsen
Diana Dutilh
Pascale Schyns
drs. Carine Heineman CFP®
Bernadette Kortmann
mr Hanneke Wolff-Rierink
Andrea Middel
Paul van der Kwast
Martijn van Hulten