Sparen en beleggen

U wilt sparen of beleggen voor een bepaald doel. Voor de studie van uw kinderen, het kopen van een (tweede) huis, het aflossen van uw hypotheek, het opbouwen van pensioen etc.

Sparen en beleggen zijn een belangrijk onderdeel van uw financiële planning. Kiest u voor sparen? Dat is veilig, maar u krijgt momenteel een hele lage spaarrente. Of zoekt u de risico’s van het beleggen op? De kans is groot dat u dan een veel hoger rendement behaalt, zeker als u in aandelen belegt. Maar zeker is dat niet. Bovendien loopt u het risico geld te verliezen.

Vraag een onafhankelijk financieel planner van de VOFP  om de risico’s van beleggen voor u op een rij te zetten. Wij verkopen geen financiële producten, zodat wij echt onafhankelijk advies geven.

Beleggen in vastgoed

Door de lage spaarrente en de snel stijgende huizenprijzen voelen veel particulieren zich aangetrokken tot beleggen in vastgoed. Net als bij aandelen gaat ook beleggen in vastgoed gepaard met risico’s. In de huidige overspannen markt worden de risico’s niet altijd voldoende onderkend. Laat u daarom goed adviseren over de voor- en nadelen en de risico’s van beleggen in vastgoed voordat u zich op deze markt begeeft.

Risico’s en kosten van beleggen

Hoeveel kapitaal heeft u nodig en wanneer? Hoeveel geld kunt u reserveren en welk rendement heeft u nodig om uw wensen te realiseren? Welke risico’s kunt u aan? Zijn uw wensen haalbaar en wat betekent het voor u als dit niet zou lukken? Maar ook: met welke kosten krijgt u te maken? Het rendement op uw beleggingen wordt namelijk mede bepaald door de kosten van beleggen. Daarnaast is risicospreiding belangrijk: zelfs op het oog hele solide bedrijven bleken in het verleden helemaal niet zo degelijk te zijn. Recente voorbeelden daarvan zijn Volkswagen en Imtech.
Daarnaast zijn subjectieve criteria van belang. Ligt u ervan wakker als uw beleggingen in een bepaald jaar 20 procent minder waard worden? En wat vindt uw partner ervan dat u risicovol belegt? Als onafhankelijk financieel planners van de VOFP vinden wij een gedegen inventarisatie van uw persoonlijke en financiële situatie van groot belang. Wij zullen eerst uw inkomen en vermogen, spaardoelen en risicobereidheid in kaart brengen. Dan pas kunt u een weloverwogen beslissing nemen.

Belasting: sparen en beleggen in box 3

Of u nu spaart of belegt, u moet altijd belasting betalen. Uw vermogen valt fiscaal gezien in box 3. Dat betekent dat u over uw spaargeld en beleggingen jaarlijks vermogensrendementsheffing moet betalen. Dit percentage loopt uiteen van 0,86 procent voor vermogens tot een ton (bij fiscaal partners het dubbele) tot 1,62 procent voor vermogens boven de 1 miljoen euro.

U kunt soms de belastingdruk verlagen. Bijvoorbeeld door een deel van uw vermogen opzij te zetten voor uw pensioen. Of door vermogen in een BV te laten zitten of door een spaar- of beleggings-BV op te richten. Klik hier voor een overzicht van financieel planners die u kunnen adviseren over fiscale constructies.

Een greep uit onze specialisten in dit vakgebied

Rik Smit
Michiel van den Nieuwelaar
Diana Dutilh
Lian Hazelbag
Fons de Bilde
Ramón Wernsen
Anita Straatman
Bart van Scherrenburg
Léon Slijkerman
Greet Vernooij