Scheiden of uit elkaar

Een op de drie huwelijken eindigt in een scheiding. Een echtscheiding heeft naast emotionele gevolgen ook vaak grote financiële gevolgen. Binnen korte tijd zult u belangrijke beslissingen moeten nemen. Wie blijft in de gezamenlijke woning als u gaat scheiden of uit elkaar gaat? Wie betaalt de hypotheek of huur? En wat gebeurt er met het opgebouwde spaargeld en overig vermogen? En met de pensioenen?

 

Alimentatie na een scheiding

Veelal krijgt na een scheiding een van de partners recht op alimentatie. En als er gezamenlijke kinderen zijn, is er wellicht ook kinderalimentatie. Wat betekent het als u alimentatie moet betalen of ontvangt? Hoe verdeelt u de kosten voor de kinderen? En hoe zit het fiscaal met de alimentatie die u betaalt of ontvangt?

Pensioen na het uit elkaar gaan

Ook op lange termijn kan een scheiding grote gevolgen hebben. Wat krijgt u straks aan pensioen? Als de pensioenen worden verdeeld tussen u en uw ex-partner, heeft u voor uw oude dag mogelijk een veel lager inkomen dan waar u nu rekening mee houdt. En wat gebeurt er met uw pensioen als uw ex-partner overlijdt? In sommige gevallen houdt ook uw pensioen dan op. U kunt dat voorkomen door maatregelen te nemen, maar dat moet u dan wel tijdig doen.

Allemaal vragen waar wij u als financieel planner antwoord op kunnen geven. Daarnaast heeft een aantal van ons zich gespecialiseerd in echtscheidingen en staan als echtscheidingsmediator ingeschreven in het MfN-register. De Mediator federatie Nederland houdt het register van mediators. Zij is ook verantwoordelijk voor het kwaliteitsbeleid voor mediation in Nederland.

Het MfN-register (het voormalig NMI-register) is erkend door de Raad voor de Rechtspraak en de Raad voor Rechtsbijstand. Zoek nu een onafhankelijk adviseur voor advies over scheiden.

Een greep uit onze specialisten in dit vakgebied

Lian Hazelbag
Bart van Scherrenburg
Riksta Jager
Angelika Arntz
Greet Vernooij
Ramón Wernsen
Diana Dutilh
Pascale Schyns
Anita Straatman
Fons de Bilde CFP® MFP