Arbeidsongeschiktheid

Of het nu komt door een ongeluk of door een plotselinge ziekte, arbeidsongeschiktheid komt bijna altijd onverwachts. Fysiek en mentaal hebt u waarschijnlijk al genoeg te verwerken. Dat ook uw financiële situatie verandert, maakt het nog zwaarder. Is het verstandig om een verzekering tegen arbeidsongeschiktheid af te sluiten?

Aov

Als ondernemer moet u het risico niet (meer) te kunnen werken volledig zelf dragen. U kunt zich verzekeren met een arbeidsongeschiktheidsverzekering ofwel een aov.

Deze verzekeringen zijn er in talloze soorten en maten. Dekt u alleen het risico op fysiek letsel of wilt u ook mentale aandoeningen, zoals een burnout, dekken? En het kan behoorlijk in premie schelen als u in plaats van eindleeftijd 67 een eindleeftijd van 60 jaar in uw polis opneemt. Of een eigen risico-termijn van een of twee jaar aanhoudt, omdat u voldoende buffer heeft om het inkomensgat tijdelijk zelf op te vangen.

Een goedkopere oplossing dan een aov kan deelname aan een broodfonds zijn. Tegenover de veel lagere kosten van een broodfonds staat dat hierbij slechts een beperkt maximaal inkomen is gedekt. Verder is keert een broodfonds gedurende maximaal 2 tot 3 jaar uit. Een aov keert desgewenst uit tot de AOW-leeftijd.

WIA-hiaat

Als u in loondienst bent, bent u in principe verzekerd tegen ziekte en ander letsel. Maar de meeste werkgevers hebben alleen de verplichte basisregeling (WIA) voor hun werknemers afgesloten. Als u meer dan € 50.000 per jaar verdient, is dat een magere regeling. Wilt u een aanvullende verzekering tegen dit zogenaamde WIA-hiaat afsluiten? Dat kan, maar dat kost geld.

Een andere aandachtspunt voor het geval u arbeidsongeschikt wordt, is wat er gebeurt met uw pensioen. Gaat de opbouw door alsof u gewoon was blijven werken of niet?

 

Arbeidsongeschiktheid: verzekeren of niet?

Als onafhankelijk financieel planner brengen wij het risico van arbeidsongeschiktheid en de gevolgen daarvan voor uw inkomen en vermogen in kaart. Ook kunnen wij u adviseren welke voorwaarden van een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor u van belang zijn.

Wij helpen u graag bij het maken van de juiste keuze! Klik hier voor een onafhankelijk financieel adviseur bij u in de buurt.

Een greep uit onze specialisten in dit vakgebied

Marcel Duijvekam
DuijvekamFinancieel
Léon Slijkerman
Slijkerman Financiële Planning
drs. Carine Heineman CFP®
Heineman Financial Planning
Diana Dutilh
&Dutilh B.V.
Fons de Bilde
Inzicht en Advies
Marieke Treffers
Trefplan
mr Hanneke Wolff-Rierink
Fiorino Financial Planning / Fiorino bv
Annemarie van Amelrooij
Lian Hazelbag
Gorsberg Financieel Advies
Dick Kruijt
Kruijt Consultancy & Training